Writer

My photo
Selangor, Malaysia
I may not be the prettiest, smartest or strongest, but at least I am me, and don't pretend to be someone that I'm not meant to be. :)

21 Nov 2011

Kebaikan Khasiat Koko

Ramai di antara kita yg tak sedar bahawa koko dan coklat merupakan pemakanan yg seimbang. Yelah, sebab kita pon makan coklat sekadar suka-suka je kan. Tp kita tak sedar tentang khasiat yg terkandung dlm coklat dan koko tersebut. Sebenarnya, kandungan lemak dlm koko bererti minuman koko dpt menyumbang lebih tenaga berbanding dgn minuman teh atau kopi.

    Sebenarnya, koko apabila dicampurkan dgn susu dan gula akan menjadi minuman yg berkhasiat dan theobromine serta kafein (masing-masing lebih kurang 2% dan 0.1% dlm serbuk koko) boleh bertindak sbg perangsang. Pernah dinyatakan bahawa penghadaman susu bertambah baik dgn adanya koko yg bertindak membantu mengubah pembentukan susu beku di dlm perut kita. Coklat mengandungi 'milk soilids' antaranya 'butter fat', protein susu, kalsium dan lain-lain mineral dan vitamin.

    Khasiat biji koko terhadap kesihatan adalah diperolehi drpd kandungan polyphenols yg tinggi spt flavanoids. Kandungan yg paling penting didapati dr koko adalah flavan-3-ols atau lebih dikenali sbg catechin. Flavanoids adalah merupakan kumpulan kandungan kimia yg memberikan tindakan antioksida yg kuat.

    Laporan kajian mendapati bahawa kuantiti antioksida yg diserap dr koko dan coklat adalah lebih tinggi berbanding wain, teh dan sayur. Pengambilan koko sbg makanan yg kaya dgn antioksida flavanoids dpt mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung atau dikenali sbg penyakit kardiovaskular.

    Satu kajian terhadap seekor tikus telah dilakukan dan laporan kajian itu menunjukkan bahawa antioksida yg mengalir semasa dlm keadaan tertekan dan senaman mempunyai kesan yg baik terhadap stamina. Kajian di Jepun menunjukkan bahawa poliphenol dpt menghalang perubahan sikap emosi dibawah tekanan fizikal dan berupaya mengurangkan tekanan emosi yg sdg dialami oleh kita.

    Ramai yg tidak tahu bahawa penuaan merupakan salah satu proses yg mengakibatkan kerosakan radikal. Sehubungan itu, pemakanan yg kaya dgn antioksida memainkan peranan penting dlm melambatkan proses penuaan. Kajian mengenai proses penuaan telah dijalankan secara meluas dimana jangkamasa hayat bg manusia yg sihat boleh dilanjutkan selama 5-10 tahun dgn mengamalkan pemakanan seimbang yg kaya dgn antioksida. Jabatan Epidemiotologi dr Harvard School of Public Health di Boston USA telah menjalankan satu kajian dan mendapati bahawa si penggemar coklat akan menikmati purata tambahan umur sebanyak 0.95 tahun berbanding dgn mereka yg bukan penggemar coklat.




Sumber: HM-klassifieds



18 Nov 2011

Macam mana kalau...??

Kali ni aku nak bualkan tentang topik "Macam mana kalau...??"..Ada banyak point yg aku nak katakan tentang topik ni..Bukan sbb semua situasi ni berlaku kat aku, tp sekadar nak kongsikan dgn semua orang..Pasti semua orang pernah melalui situasi yg mcm ni kan? Bak kata orang tua-tua, pengalaman tu yg memberi pengajaran kpd kita..Atau erti kata lainnya, pengalaman tu yg mendewasakan kita..Dewasa ke? Budak-budak zaman skrg ni pon kecik-kecik lg dah pandai nak bercintan-cintun..Ala-ala cinta monyet gitu..Haha!

Point pertama, macam mana kalau kita dpt pasangan yg berlainan minat/hobi dgn kita? Maksudnya apa yg kita suka, tidak digemari oleh pasangan kita..Renungkan! Mmg kita perlu beritahu si dia tentang apa yg kita suka dan apa yg kita x suka..Lg mudah pasangan kita tu nak memahami kita..Tp sebaiknya masing-masing perlu belajar bagaimana nak berkongsi minat w'pun kedua-duanya tak mempunyai minat yg sama..Itu mmg haruslah kan..Mustahil la kalau kedua-duanya langsung takde satu pun minat yg sama..Betul x? X kan lah ajak tengok wayang pun si dia x nak..X logik langsung-lah!

Point kedua, macam mana kalau kita dpt pasangan yg mempunyai ramai peminat? Hal ni kalau nak dikatakan kaum perempuan mahupun lelaki sama je kan..Ramai peminat tu perkara biasa..Tp bkn perkara biasa kalau masing-masing x pandai nak muhasabah diri..Sifat cemburu tu dah sememangnya lumrah yg ada pd diri manusia..Kalau pandai kawal, xde la perkara buruk akan berlaku..Betul x? Saling memahami tu penting..Kalau masing-masing nak berlaku curang tu, mmg x boleh nak kata apa la kan..Lelaki x boleh salahkan wanita, wanita juga x boleh nak salahkan lelaki..Sbb itu bergantung kpd nawaitu masing-masing..Kalau dah sayang, x kan la nak curang dgn pasangan..Betul x? Tp kalau nak jadikan peminat-peminat tu sbg 'play-play', sendiri tanggunglah!

Point ketiga, macam mana kalau kita dpt pasangan yg x berlaku jujur/suka menipu? Hal ni mmg susah sikit nak jawab..Sbb, ada kalanya pasangan kita menipu bertujuan nak menjaga hati pasangan masing-masing..Tp nak menipu tu biarlah berpada-pada..Silap langkah badan binasa..Seeloknya biarlah jujur dgn pasangan masing-masing kan..Setiap perkara yg kita buat biarlah si dia tahu..X semestinya perlu berlaku jujur dgn pasangan, dgn kawan-kawan pon perlu juga..Supaya nanti x kehilangan kawan..Tp kalau kejujuran tu dah disalah gunakan, mmg x boleh nak kata apa lg dah..Sendiri tanggung!

Point keempat, macam mana kalau kita dpt pasangan yg sering berhutang? Perkara ni mmg paling biasa sekali berlaku pd setiap orang..Berhati-hati tu penting..Kelak kita sendiri yg papa kedana..Orang selalu cakap perempuan mmg kaki pengikis..Aku x salahkan perempuan je, lelaki pon ada juga yg kaki pengikis..Aku sendiri pernah mengalaminya, sbb tu aku berani keluarkan kenyataan yg mcm ni..So girls, dinasihatkan berhati-hati sikit ya dgn golongan yg mcm ni..Zaman skrg ni kalau kita berduit, si dia pun makin sayang..Kalau kita x berduit, si dia kata 'bye-bye'..Mmg adat!

Point kelima, macam mana kalau kita dpt pasangan yg lebih berusia/lebih muda dr kita? Umur tu sekadar angka..Yg penting kedua-duanya harus saling memahami dan memerlukan di antara satu sama lain..Orang selalu cakap, bertuah kalau dpt pasangan yg lebih berusia sbb mereka ni lebih memahami pasangannya..X kira la lelaki berusia ke, perempuan berusia ke..Zaman skrg ni pun aku tengok ramai lelaki bercinta dgn perempuan berusia..Perempuan bercinta dgn lelaki berusia tu dah mmg lazim sgt dah..Tp kadang-kadang aku fikir balik, ada sbb ke kenapa kita pilih pasangan yg lebih berusia? Selain pengalaman, apa lg ye? Kesenangan..maybe!

Point keenam, macam mana kalau kita dpt pasangan yg panas baran/kaki pukul? Yg ni mmg perkara penting la..Kebiasaannya di awal percintaan, pasangan kita xkan tunjuk sikap panas baran mereka..Tp bila dah pertengahan hubungan, makin hangat..Kerap bertelagah, bertekak.. Haih..susah betul..Jgn kan kata pasangan yg bercinta, pasangan yg dah berumah tangga pun sama juga..Masa bercinta kemain lg lemah lembut..Tp bila dah kahwin, kemain lg kasar..Dulu topik hangat yg selalu keluar di akhbar, suami dera isteri..Skrg ni pulak, isteri pukul suami..Haha! Dunia..dunia..

Point ketujuh, macam mana kalau kita dpt pasangan yg x romantik/x humour (kelakar)? Ada sesetengah orang dpt pasangan yg mmg x tahu cemana nak beromantik bersama pasangannya.. Senang cerita, lurus bendul-lah! X boleh juga kalau camtu..Sesekali kena la juga beromantik dgn pasangan..Barulah terasa bahagia..Betul x? Kalau perasaan tu mcm kaku jer, baik xyah bercinta..Sgt bertuah rasanya kalau pasangan kita tu seorang yg humour..Jgn yg terlalu serius dan jgn terlalu kaku..Kalau si dia terlalu serius pon x seronok juga kan..24/7 nak serius jer..Gelak x boleh, gurau x boleh..Alahai, boleh hidup ke mcm ni?

Point kelapan, macam mana kalau kita dpt pasangan yg terlalu gedik/terlalu manja? Sesekali nak bermanja apa salahnya..Betul x? Tp kalau pasangan x beri respon pon, rasanya mcm sia-sia..Mungkin pasangan kita x suka atau rimas..Nak bermanja boleh, tp jgn sampai ke tahap gedik..Itu dah terlampau sgt tu..X boleh nak kata perempuan je yg ada sikap gedik tu, lelaki juga ada w'pun jarang atau susah nak jumpa lelaki yg spesies gedik mcm ni..Yg kerap kali kita nampak tu, mak nyah atau 'adik-adik'..Itu mmg naluri bg golongan mcm tu..Nak buat mcm mana!

Point kesembilan, macam mana kalau kita dpt pasangan yg berkira/kedekut? Alahai..jgn la sampai mcm tu sekali kan..Bertolak-ansur la sikit..Contohnya kalau hari ni si dia belanja kita, esok kita pula yg belanja dia..Barulah adil kan? Kalau asyik si dia je yg belanja kita, nampak gayanya tiap-tiap hari si dia makan maggi la jawabnya..Apa pun yg penting, saling berlaku adil..Barulah kekal hubungan tu..Jgn pula masa bercinta ni masing-masing x kisah, tp bila dah berumah tangga nanti masing-masing nak berkira pula..Salah tu!

Point kesepuluh, macam mana kalau kita dpt pasangan yg kuat merajuk/sering terasa hati? Susah..susah..Nak merajuk pun biarlah bertempat..Jgn setiap masa nak merajuk bagai budak kecik..Hal ni x boleh nak salahkan perempuan je sbb lelaki pun ada juga yg kuat merajuk..Mungkin sengaja buat-buat merajuk sbb nak tarik perhatian si dia supaya si dia pujuk kita..Romantik la konon-kononnya..Bertuah la kalau si dia tu pandai ambik hati dan suka memujuk..Tp pernah terfikir x mcm mana kalau si dia tu jenis yg endah-x-endah? Kelak kita juga yg menangis tertonggeng..Haha! Kadang-kadang kita x sedar gurauan kita tu boleh membuatkan si dia terasa hati..Tp seeloknya kita jgnlah buat gurauan terlampau ataupun sering kali nak kecik hati..Susah la mcm tu kan? Nak gurau pun kene fikir 10 kali..Kalau xde gelak ketawa, x cerialah hidup!


15 Nov 2011

Autumn In My Heart


Autumn In My Heart OST - Reason




Autumn In My Heart OST - Prayer




7 Nov 2011

Wish You Were Here



I can be tough
I can be strong
But with you, it's not like that at all

There's a girl
who gives a shit
behind this wall
You've just walked through it

And I remember all those crazy things you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

I love the way you are
It's who I am, don't have to try hard
We always say, say like it is
And the truth is that I really miss

All those crazy things you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go)

No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go let go let go let go)

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here (I wish you were)
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

3 Nov 2011

Sad Song




Today I'm gonna write a sad song,
I'm gonna make it really long
So that everyone can see,
That I'm very unhappy.

I wish I wasn't always wrong
I wish it wasn't always my fault
But the finger that you're pointing
Has knocked me on my knees
And all you need to know is

I'm sorry it's not like me,
It's maturity that I'm lacking
So don't, don't let me go
Just let me know that growing up goes slow

I wonder what my mom and dad would say,
If I told them that I cry each day.
But it's hard enough to live so far away.

I wish I wasn't always cold
I wish I wasn't always alone
I wish it wasn't always so cold
When the party is over,
How will I get home?
And all you need to know is

I'm sorry it's not like me,
It's maturity that I'm lacking
So don't, don't let me go
Just let me know that growing up goes slow

If all the rules were made to bend
And you swore you were my friend
Now I have to start all over again

Cause though it's going to take your place
And I'm scared I'll never save
All the pieces of love we made

And I'm so sorry, it's not like me
It's maturity that I'm lacking
So don't, don't let me go
Just let me know that I can slip and fall
And you won't let me go
Just let me know that growing up goes slow

And I'm so sorry
It's not like me
It's maturity that I'm lacking
So don't, don't let me go
Oh let me know that growing up goes slow.

Jar Of Hearts



I know, I can't take one more step towards you
'Cause all that's waiting is regret
Don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live half alive
And now you want me one more time

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

And It took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
'Cause you broke all your promises
And now you're back
You're lookin' to get me back

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?